Skötselråd för din lägenhet
I din lägenhet finns en rad maskiner, ytskikt och andra saker som kan behöva lite extra omvårdnad. Här hittar du generella tips och råd för hur du på bästa sätt tar hand om allt från en spis med glashäll, till linoleumgolv, parkett och duschens golvbrunn. Häng med!
Köksmaskiner
En glashäll är känslig för inbränd mat och repor. Ge den därför lite extra omsorg, så behåller du både funktion och utseende länge. Använd bara kastruller och pannor som har plan, ren och torr botten. Annars kan värmen fördelas ojämnt vid matlagning och dessutom finns risk för repor på hällen.
Rengör hällen efter varje användning. Spill av socker får inte lämnas att bränna fast, då det annars skadar hällen. Till glashällar finns speciella skrapor för inbrända rester. Använd en sådan försiktigt och snett mot glaset över det du vill ta bort. Därefter torkar du av.
När hällen svalnat kan du torka bort stänk av fett och kalkrester. Skrubba inte med disksvampens hårda sida, den efterlämnar lätt repor. Använd istället en fuktig trasa och ett rengöringsmedel anpassat för just glashäll, som dessutom lämnar ett skydd mot framtida repor. Torka torrt med mjuk trasa.
Även en klassisk spis med plattor i gjutjärn påverkas av spill och inbrända rester. Ojämna kastruller och pannor och smuts försämrar värmeöverföringen mellan plattan och ditt kokkärl.
Spill med högt sockerinnehåll bör torkas bort så snart plattan svalnat. Om något hunnit bränna fast kan du försiktigt skrapa plattan med en spisskrapa. Använd däremot aldrig sådan skrapa på emaljen. Rengör hela spisens topp med passande rengöringsmedel och en disksvamp. Torka sedan rent och torrt med en trasa.
Alla har vi väl råkat ut för en lasagne som bubblar över och ost som bränner fast i ugnens botten. Med dessa enkla knep blir det lättare att hålla efter ugnen, istället för att ta ett krafttag lite då och då.
När ugnen är kall kan du lossa spill och fastbränd mat försiktigt med en stekspade, gärna en i plast. Torka bort det som lossats. Stryk ut ett lager outspädd grönsåpa i ugnen och på glaset. Stäng luckan, och sätt på ugnen på 100 grader (över- och undervärme) i ungefär tio minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den kallna helt! När ugnen är kall torkar du ur den med svamp och lite vatten. Skulle det fortfarande sitta envisa matrester kvar, kan du gnida lite lätt med tvålull på ugnens botten. Använd inte tvålullen på glaset! Galler och sidostycken kan du med fördel ta ut och diska separat.
Extratips: För att helt undvika fastbrända kan du lägga aluminiumfolie på botten.
Golv
Golv får ta mycket stryk. Inneskor, djur, blöta vinterkängor och liknande lämnar sina spår. Därför gäller det att hålla efter sina golv på rätt sätt utifrån vilket golvmaterial man har. Rent generellt gäller dock att stoppa smutsen redan vid dörren. Det gör du enklast med en dörrmatta, så slipper du småsten och smuts utifrån. Ett bra tips är också att se till att dammsugarmunstycket är inställt på just golv – med mattinställningen finns risk för repor. Man kan också ”ekostäda” med en torr mopp eller sopkvast. Tänk på att alltid följa tillverkarens doseringsanvisningar för eventuella rengöringsmedel. Här kommer lite fler råd för hur du sköter just ditt golvmaterial.
Ett parkettgolv är ett levande naturmaterial och kan skifta i färg beroende på hur solen stått på. Golvet kan också ha olika hårdhet och därmed vara olika känsliga för smuts, fukt och andra skador. Generellt gäller dock att vårda sitt parkettgolv försiktigt, så får du ett vackert golv som håller i många år!
Var noga med att använda möbeltassar för att minska risken för repor. En skrivbordsstol gör lätt rejäla märken, så där kan du med fördel lägga ett golvskydd under. Dammsug gärna ditt golv med parkettmunstycket som följer med många dammsugare. Behöver du torka av golvet ska du använda en väl urvriden, knappt fuktig, mikrofibermopp. En klassisk golvmopp efterlämnar alldeles för mycket vatten, vilket kan leda till fuktskador i golvet. Undvik också såpa som kan lämna en fet hinna som ny smuts lätt fäster i.
Linoleum är ett välbeprövat golvmaterial med fantastiskt lång livslängd. Det består helt av naturmaterial i form av bland annat linolja och trämjöl. Det är alltså ett mycket miljövänligt material! Linoleum är till viss del ”självläkande” och mindre märken kan resa sig. Större skador är däremot svåra att göra något åt. Använd därför möbeltassar för att undvika repor, missfärgningar och framförallt avtryck i golvet från tunga möbler. Tänk även på att inte låta plastpåsar stå en längre tid på golvet – de färgar lätt av sig och går ner i golvet.
Vid städning kan du dammsuga eller sopa ditt golv. Vid torkning använder du sparsamt med vatten blandat med ett par droppar handdiskmedel. För mycket vatten och för varmt vatten riskerar skada den skyddande polish ett linoleumgolv har.
En plastmatta är lättstädad och slitstark. Precis som linoleumgolv behöver den däremot skyddas mot repor från småsten och missfärgningar från exempelvis plastpåsar. Även en plastmatta behöver möbeltassar för att undvika intrycksmärken.
Du städar golvet genom att dammsuga eller sopa. Vid behov, torka av golvet med en väl urvriden mikrofibermopp. Om du använder rengöringsmedel ska du eftertorka med rent vatten så eventuella rester försvinner. Tänk på att torka upp eventuella fläckar när de är färska, annars riskerar de att bli bestående.
Kakel- och klinkergolv har i mångt och mycket samma behov vid städning och båda dammsugs som övriga golv. Vid behov våttorkas golvet med ett pH-mässigt neutralt rengöringsmedel. Undvik såpa, då den feta hinnan kan få ny smuts att fästa hårdare.
I badrum utsätts kakel på både golv och väggar för större påfrestning. Här blir det lätt beläggningar av kalk och missfärgning i fogar. Allra enklast för en smidig skötsel är att förebygga smuts och kalkavlagringar. Använd en gummiskrapa på vägg och golv efter att du duschat så minskar du risken för avlagringar.
Fogarna får du med fördel rena med bikarbonat, vatten och en diskborste. Kalken kan vara lite tuffare! Börja med att använda ett avfettningsmedel på ytan som har kalkrester. Därefter använder du kalkborttagningsmedel. Utan avfettningsmedel har kalkborttagningsmedlet tyvärr ingen större verkan. Kom ihåg: följ alltid anvisningarna på förpackningen!
I många badrum sitter en så kallad våtrumsmatta, i vissa fall på både vägg och golv. Precis som på kakel bildas lätt kalkrester på våtrumsmattan – undvik dem även här genom att skrapa väggar och golv efter dusch. Rengöring av vägg och golv görs med fuktig svamp och allrengöring. Svår kalk kan tas med avfettningsmedel och sedan kalkborttagningsmedel, men använd aldrig ett repande skurmedel.
Våtrumsmattor är precis som plastmatta och linoleum känslig för infärgning. Även här ska man alltså undvika plastpåsar på golv, eller badrumsmattor med plastbeläggning undertill. Även hårfärgningsmedel kan ge bestående missfärgningar – rengör därför duschen noggrant efter färgning av hår!
Vatten och avlopp
I golvbrunnens vattenlås kan hår och tvålrester hindra vattnet från att rinna undan ordentligt. Ett orensat vattenlås kan också göra att det börjar lukta otrevligt från golvbrunnen. Det är därför bra att rensa vattenlåset med jämna mellanrum, tätare intervaller om ni är många med långa hårsvall.
Såhär rengör du golvbrunnen:
- Ta bort silen.
- Ett modernt vattenlås liknar en liten hink, som lätt kan lyftas upp. På så sätt kan du rengöra det ordentligt.
- Sätt tillbaka vattenlåset. Var noga med att gummilisten runt om sluter tätt när du sätter tillbaka vattenlåset, annars kan dålig lukt smita upp. Du kan behöva trycka till ordentligt!
- Fyll på vattenlåset med nytt vatten och sätt tillbaka silen.
- KLART! Inte så svårt, eller hur? Skulle du trots allt fortfarande uppleva att vattnet rinner undan dåligt ska du göra en felanmälan till oss.
Har du varit bortrest en tid kan du uppleva att det kommer en dålig lukt från avloppet. Det beror mest troligt på att vattnet torkat i vattenlåset och att lukten därmed kan gå ”baklänges” upp genom brunnen. Fyll bara på med lite nytt vatten så är lukten snart borta igen.
Om du upplever att vattnet rinner undan dåligt i antingen kök eller badrum kan det vara beläggningar som gör det trångt i vattenlåset. Plasten i dessa rör är ofta skör och det kan dessutom vara svårt att montera ihop allt så det blir tätt. Gör en felanmälan till oss istället för att försöka själv, så rensar vi.
Många har en lös duschsarg som ska se till att vattnet håller sin inne i duschen. Något många inte vet, däremot, är att denna sarg är utformad för att kunna läggas upp och ned vänd in mot duschens hörn och därmed komma bort från golvet, som bilden visar. Genom att låta den vila så mellan duschar, torkar gummilisten bättre och risken för smuts och sporer minskar. Dessutom minskar man risken att snubbla på sargen.
Övrigt
Jordfelsbrytaren finns för att skydda dig och ditt boende mot skador och elbränder. Den bryter strömmen i hela din lägenhet om olyckan skulle vara framme eller en av dina maskiner är trasig. Då slår jordfelsbrytaren ut, för att förhindra en elbrand eller att du får ström i dig.
En jordfelsbrytare kan precis som mycket annat förlora sin funktion på grund av exempelvis ålder eller slitage. Vid flyttbesiktning kontrolleras både jordning och jordfelsbrytare i lägenheten. Du behöver dock fortsätta testa din jordfelsbrytare regelbundet för att försäkra dig om att den fungerar som den ska. Detta gör du genom att kontrollera att strömmen bryts när du trycker på testknappen vid jordfelsbrytaren. Skulle strömmen inte slås av, är det viktigt att du direkt gör en felanmälan så vi kan åtgärda problemet.
I alla lägenheter ser vi som hyresvärd till att det finns en brandvarnare. Denna testar vi vid flyttbesiktningar och har schemalagda intervall för batteribyte. Däremellan är det viktigt att du som hyresgäst ser till att din brandvarnare fungerar som den ska. Den skyddar ju inte bara dig, utan även dina grannar vid en eventuell brand. Du bör testa batteriet en gång per kvartal. Skulle det visa sig att batteriet är dåligt gör du en felanmälan, så sätter vi i ett nytt långtidsbatteri. Detsamma gäller om brandvarnaren självmant varnar för låg batterinivå. Låt inte brandvarnaren ligga utan batteri för länge – skyddsfunktionen den har för dig och resten av huset går ju då förlorad! Felanmäl den direkt.
I din lägenhet cirkulerar ständigt luft. Beroende på vilken typ av ventilationssystem ser flödet lite olika ut. Gemensamt för alla är dock frånluftsventiler där luft sugs ut ur din lägenhet. I regel finns de i badrum, klädkammare samt i kök.
I luften färdas partiklar som tillsammans bildar damm i ventilerna. Därför behöver man ibland städa sin så kallade tallriksventil för att flödet ska bibehållas. Detta gör du enklast genom att torka av insidan av ventilens yttersta ring. Ändra inte inställningen på själva tallriken, då den är inställd på ett optimalt flöde för just din lägenhet. För att luftflödet ska fungera är det också viktigt att tilluftsventiler hålls öppna, även när det är kallt ute.