Bli mer energismart – så minskar du din energiförbrukning

Att minska din el- och energiförbrukning i hemmet har många fördelar och är bra för både miljön och plånboken. Vi alla behöver hjälpa till för att spara på våra resurser, såväl planetens som våra egna. Genom att göra medvetna val och handlingar kan du använda elen smartare och mer effektivt, samtidigt som du sparar pengar. Nedan hittar du några enkla vardagsknep för att minska din förbrukning av el och värme i din lägenhet.

Smarta tips för att spara energi hemma hos dig

I hela hemmet

Lokalisera elbovarna
Undersök och lokalisera dina elbovar runt om i hemmet. Det kan exempelvis vara el-element, onödig belysning eller apparater i standby-läge.

Låt värmen ta sig ut i rummet
Undvik att placera stora möbler och tjocka gardiner som stänger in värmen framför element. Genom planering och smartare möblering blir ditt hem mer energismart.

Se över dina lampor
Släck alltid lampor där ingen är eller där de inte behövs. Genom att byta ut dina gamla glödlampor mot lågenergilampor eller LED-lampor kan du minska förbrukningen ytterligare.

Vädra smart
Öppna mycket och vädra under så kort tid som möjligt.

Stäng av och dra ut
Att ha dina apparater (framför allt äldre) i stand-byläge och mobilladdaren kvar i eluttaget drar el i onödan. Stäng i stället av med strömbrytaren och ta för vana att dra ut dina laddare när de inte används.

I köket

Se över kyl och frys
Håll rätt temperatur i kylen (+6°) och frysen (-18°) och se till att luften kan cirkulera runt om skåpen samt att de sluter tätt. Glöm inte heller att frosta av frysen efter behov.

Använd vattenkokare och lock
Använd vattenkokare i första hand och lägg ett lock på kastrullerna när du lagar mat på spisen. Se även över dina kastruller och att de inte är ojämna i botten. En bra kontakt med spisplattan gör matlagningen snabbare och mer energieffektiv.

Hantera fryst och varm mat energismart
Genom att tina din frysta mat i kylen används kylan som redan finns i maten till nedkylningen av kylskåpet. Låt även den varma maten svalna innan den ställs in i kylen för att inte använda onödig energi till det.

Diska smartare
Vid handdisk undvik rinnande vatten i största mån och skrapa ner dina rester i matavfallet i stället för att skölja av. Har du en diskmaskin ta för vana att fylla maskinen när du diskar.

I badrummet

Duscha snabbare!
En stor del av vår vattenförbrukning går åt till att hålla oss rena och fräscha. Genom att duscha mer effektivt och stänga av vattnet under tiden du tvålar in och schamponerar sparar du på såväl vatten som uppvärmning.

Stäng av kranen
Använd bara så mycket vatten du behöver när du borstar tänderna och tvättar händerna.

I tvättstugan

Fyll maskinen och sänk temperaturen
Undvik att tvätta halvfulla maskiner och välj en så låg temperatur som möjlig. Att tvätta i 30 eller 40 grader i stället för 60 halverar energiförbrukningen.

Torka kläder
Första hand: tvättlina eller torkställning.
Andra hand: torktumlare.
Tredje hand: torkskåp.
I vinter kan du även prova att frystorka din tvätt vid minusgrader. Ger tvätten en magisk doft!

Vad är en kilowattimme?

Apparater som använder el är märkta med antal Watt (W), vilket står för apparatens effekt. Energin som går åt när apparaten används mäts i Wattimmar (Wh). En wattimme är således hur mycket energi som går åt på en timme och räknas ut enligt följande: Effekt (W) x tid (h) = energi (Wh)

Exempel: En dammsugare (effekt 1400 W) som är igång 1 timme: 1400 W * 1 h = 1400 Wh (1,4 kWh)

Hur långt räcker en kWh?

Kaffebryggare (800 W): 1h 15 min
Mikrovågsugn (full effekt): 1 h
Vattenkokare (1500 W): 40 min
LCD-tv (50 W): 20 h
Glödlampa (40 W): 25 h
LED-lampa (2 W): 500 h
Mobilladdare som sitter i uttaget (12 W): 83 h