Källsortera

Sortera mera!

Vi strävar efter att erbjuda våra hyresgäster full sortering. Välsorterat avfall gör att restavfallet minskar. Det sorterade avfallet kan dessutom återanvändas, vilket kräver mindre resurser och energi än produktionen av nya saker – bra va? På vissa adresser är dock utrymmet för källsortering begränsat och då hänvisar vi dig till återvinningsstationen vid ICA Maxi alternativt NSR:s återvinningscentral.

Vissa saker ska alltid tas till återvinningscentralen, till exempel julgranar, elskrot och möbler. Tänk på att sådant som är i bra skick kan lämnas till återbruk och glädja någon annan!

Här hittar du information och tips kring källsortering. Längst ner kan du följa hur mycket material som sorteras i våra fastigheter, månad för månad. Det blir en hel del, som du kan se!

Texten SORTERA MERA tillsammans med soptunna och olika avfall som ska sorteras.

Visste du att…

…glas och metall kan återvinnas i oändligheten, utan att kvaliteten försämras? Kanske visste du att en enda återvunnen tidning sparar tillräckligt mycket energi för att koka 38 koppar kaffe? Eller att ett ton returpapper motsvarar 14 träd – som om du återvinner kan växa vidare i skogen?

Nu vet du! Det du sorterar gör alltså stor skillnad, om det så bara är en dagstidning.

ENDAST förpackningar

Det är enbart förpackningar ska återvinnas. Därför ska exempelvis en diskborste av plast kastas i restavfallet.

Värmeljus

Lossa vekhållaren från botten men lägg allt i metallkärlet. Med hjälp av en magnet sorteras vekhållaren ut som stål och koppen återvinns som aluminium.

Kuvert
Alla kuvert, oavsett fönster eller ej, lägger du i restavfall. Det är limmet blir problem om det läggs i kärlet för tidningar och returpapper.

Mjukplast eller metall?

Osäker på om du håller i en mjukplastförpackning eller metallförpackning? En chipspåse med metalliknande insida kan vara ett lurigt exempel. Försök krama förpackningen till en boll. Vecklar den ut sig igen är det mjukplast. Om den däremot förblir en boll är det metall. Jämför detta med aluminiumfolie på rulle: Om du knycklar ihop det så stannar det ihoptryckt – och sorteras alltså som metall.

Kött-tråg i frigolit

Sorteras som mjukplast.

Tvekar du?
En förpackning ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet. Alltså, består den av mer plast än metall så är det en plastförpackning.

Vad står på förpackningen?

Kolla om det står vad förpackningen ska sorteras som! Ofta kan det stå exempelvis “Sorteras som pappersförpackning”. Bra hjälp om man är tveksam!

Tänk på miljön när du sköljer ur dina förpackningar. Använd sparsamt med kallvatten eller använd diskvattnet innan du släpper ut det. Låt torka och platta sedan till ordentligt.

Sorteringsguide färgkodad efter avfallstyp.

Behöver du mer hjälp med sorteringen?

Har du en smartphone? Suez har en gratis app som du kan ladda ner (både för iPhone och Android). Sök på KÄLLSORTERA.

Vill du veta mer? Kolla in länkarna nedan, där finns mycket matnyttig info:

https://nsr.se/avfall-och-miljo/kallsortering-och-atervinning/restavfall/

http://www.sopor.nu/

Minska ditt matsvinn

Det är skillnad på matavfall och matsvinn. Matavfall är mat som du inte kan använda, som fruktskal eller mat som blivit för gammal. Matsvinn är när mat som hade kunnat ätas istället kastas.

Du kan minska ditt matsvinn genom att planera dina matinköp. Se till att äta upp matrester, antingen som de är eller skapa en ny rätt av gårdagens middag. Enbart fantasin sätter gränser! Genom att minska ditt matsvinn sparar du inte bara på naturens resurser, du kan dessutom spara reda pengar. Livsmedelsverket beräknar att mat för mellan 3 000 och 6 000 kr slängs i varje hushåll under ett år. Pengar som man kan göra roligare saker för.

Det är trångt i många köksskåp, bland annat på grund av att vattenlåset tar plats. Därför får man vara klurig för att få plats med vettig sortering. Ett alternativ i ett vanligt standardskåp (80 cm brett) kan vara att försöka få plats med tre kärl i skåpet och ha ett utanför. Sådant upplägg bygger på att själva finsorteringen görs nere i soprummet. Testa dig fram hur man kan få in kärlen i skåpet. Prova att ställa ett av kärlen på andra hållet, så brukar det gå.

 1. Restavfall – i kärlet hamnar allt som INTE kan sorteras.
 2. Källsorteras – ett kärl för allt som ska källsorteras.
 3. Bruna påsen – för matrester, tepåsar, våta servetter med mera.
 4. Tidningar och returpapper är ofta skrymmande. Samla utanför skåpet.

Titta, så duktiga ni är!

Här nedan presenteras varje månad hur mycket ni sorterat och hur mycket det motsvarar i besparade koldioxidutsläpp. För allt ni sorterar kan ju på något sätt återvinnas – antingen som material eller energi.

   

  KVARTAL 1 KVARTAL 2 KVARTAL 3
TIDNINGAR/RETURPAPP 12 775 kg 11 457 kg 10 195 kg
PAPPFÖRPACKNINGAR 4 150 kg 4 600 kg 4 290 kg
FÄRGAT GLAS 4 883 kg 4 503 kg 4 107 kg
OFÄRGAT GLAS 3 839 kg 4 590 kg 4 066 kg
HÅRDPLAST 1 918 kg 1 545 kg 1 790 kg
MJUKPLAST 570 kg 730 kg 530 kg
METALL 725 kg 515 kg 505 kg
TOTALT 28 860 kg 27 940 kg 27 830 kg
MOTSVARAR KOLDIOXIDUTSLÄPP 14,2 ton 14,4 ton 12,8 ton