fbpx

Sortera mera!

Vår strävan är att erbjuda våra hyresgäster full sortering för att minska mängden restavfall. Välsorterat avfall kan återanvändas och gör att mindre resurser och energi går åt till produktionen av nya saker – bra va? På vissa adresser är dock utrymmet för källsortering begränsat och då hänvisar vi till återvinningsstationen vid ICA Maxi alternativt NSR:s återvinningscentral.

Vissa saker ska alltid tas till återvinningscentral, så som julgranar, elskrot och möbler. Tänk på att sådant som är i bra skicka kan lämnas till återbruk och glädja någon annan!

Nedan hittar du information och tips kring källsortering.

Visste du att…

det går åt en bråkdel så mycket energi till att tillverka en läskburk jämfört med att producera den från nytt material. Dessutom kan stål, aluminium och glas återvinnas hur många gånger som helst!

ENDAST förpackningar

Huvudregeln är att enbart förpackningar ska återvinnas. Därför hamnar exempelvis en diskborste av plast i restavfallet.

Värmeljus

Lossa vekhållaren från botten men lägg allt i metallkärlet ändå. Då kommer vekhållaren att sorteras ut som stål (med hjälp av en magnet) och koppen återvinns som aluminium.

Kuvert
Alla kuvert, oavsett fönster eller ej, läggs i restavfall. Det är limmet som ställer till besvär om det läggs någon annanstans.

Mjukplast eller metall?

Tvekar du på om det är en mjukplastförpackning eller metallförpackning (till exempel en chipspåse med metall-glansig insida)? Testa att knyckla ihop förpackningen till en liten boll. Vecklar den ut sig igen är det en mjukplastförpackning. Vecklar den inte ut sig igen är det en metallförpackning. Jämför detta med aluminiumfolie på rulle: Om du knycklar ihop det så stannar det ihoptryckt – och sorteras alltså som metall.

Kött-tråg i frigolit

Sorteras som mjukplast.

Tvekar du?
En förpackning ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet. Består den av mer plast än metall så är det alltså en plastförpackning.

Vad står på förpackningen?

Det står ofta tex: “Sorteras som pappersförpackning”. Bra om man är tveksam!

Tänk på miljön när du sköljer ur dina förpackningar. Använd sparsamt med kallvatten eller använd diskvattnet innan du släpper ut det. Låt torka och platta sedan till ordentligt.

Sorteringsguide

Behöver du mer hjälp med sorteringen?

Har du en smartphone? Suez har en gratis app som du kan ladda ner (både för iPhone och Android). Sök på KÄLLSORTERA.

Vill du veta mer? Kolla in länkarna nedan, där finns mycket matnyttig info:

https://nsr.se/avfall-och-miljo/kallsortering-och-atervinning/restavfall/

http://www.sopor.nu/

Många har trångt i köksskåpet. Här gäller det att vara klurig för att få plats med vettig sortering. Ett alternativ i ett vanligt standardskåp (80 cm brett) kan vara att försöka få plats med tre kärl i skåpet och ha ett utanför. Principen bygger på att själva finsorteringen görs nere i soprummet. Ibland får man testa sig fram hur man kan få in kärlen i skåpet, eftersom vattenlåset ofta tar plats. Testa att vända ett av kärlen på andra hållet, så brukar det gå.

 1. Restavfall – i kärlet hamnar allt som INTE kan sorteras.
 2. Källsorteras – ett kärl för allt som ska källsorteras. Häll över i en påse innan du går ner till soprummet.
 3. Bruna påsen – för matrester, tepåsar, våta servetter med mera.
 4. Tidningar och andra papper blir ofta skrymmande. Samla utanför skåpet.