Källsortera

Sortera mera!

Visste du att glas och metall kan återvinnas i oändligheten, utan att kvaliteten försämras? Att en enda återvunnen tidning sparar tillräckligt mycket energi för att koka 38 koppar kaffe? Eller att ett ton returpapper motsvarar 14 träd – som om du återvinner kan växa vidare i skogen?

Nu vet du! Det du sorterar gör alltså stor skillnad, om det så bara är en dagstidning.

Vi strävar efter att erbjuda full sortering. Det sorterade avfallet kan återanvändas, vilket kräver mindre resurser och energi än produktionen av nya saker – bra va? På vissa adresser är dock utrymmet för källsortering begränsat och då hänvisar vi dig till återvinningsstationen vid ICA Maxi alternativt NSR:s återvinningscentral.

En del saker ska alltid tas till återvinningscentralen. Exempel är julgranar, elskrot och möbler. Sådant som är i bra skick kan lämnas till återbruk och glädja någon annan!

Här hittar du information och tips kring källsortering. Du kan också följa mängden avfall som sorteras i fastigheterna. Det blir en hel del, som du kan se!

Sortering 2019

  TOTALT
TIDNINGAR              44 842
PAPPFÖRPACKNINGAR              18 128
FÄRGAT GLAS              19 515
OFÄRGAT GLAS              16 156
HÅRDPLAST                7 213
MJUKPLAST                2 240
METALL                2 415
WELLPAPP                9 180
TOTALT, kg          119 689
CO2, TON              41,5
Texten SORTERA MERA tillsammans med soptunna och olika avfall som ska sorteras.

ENDAST förpackningar

Visste du att det enbart är förpackningar som ska återvinnas? Därför ska exempelvis en diskborste av plast kastas i restavfallet.

Värmeljus

Lossa vekhållaren från botten men lägg allt i metallkärlet. En magnet sorterar ut vekhållaren som stål och koppen återvinns som aluminium.

Kuvert
Alla kuvert, med och utan fönster, lägger du i restavfall. Det är limmet som blir problem om det läggs i kärlet för tidningar och returpapper.

Mjukplast eller metall?

Osäker på om du håller i en mjukplastförpackning eller metallförpackning? En chipspåse med metalliknande insida kan vara ett lurigt exempel. Försök krama förpackningen till en boll. Vecklar den ut sig igen är det mjukplast. Om den däremot förblir en boll är det metall. Jämför detta med aluminiumfolie på rulle: Om du knycklar ihop det så stannar det ihoptryckt – och sorteras alltså som metall.

Kött-tråg i frigolit

Sorteras som mjukplast.

Tvekar du?
En förpackning ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet. Alltså, består den av mer plast än metall så är det en plastförpackning.

Vad står på förpackningen?

Kolla om det står vad förpackningen ska sorteras som! Ofta kan det stå exempelvis “Sorteras som pappersförpackning”. Bra hjälp om man är tveksam!

Tänk på miljön när du sköljer ur dina förpackningar. Använd sparsamt med kallvatten eller använd diskvattnet innan du släpper ut det. Låt torka och platta sedan till ordentligt.

Sorteringsguide färgkodad efter avfallstyp.

Behöver du mer hjälp med sorteringen?

Har du en smartphone? Suez har en gratis app som du kan ladda ner (både för iPhone och Android). Sök på KÄLLSORTERA.

Minska ditt matsvinn

Det är skillnad på matavfall och matsvinn. Matavfall är mat som du inte kan använda, som fruktskal eller mat som blivit för gammal. Matsvinn är när mat som hade kunnat ätas istället kastas.

Du kan minska ditt matsvinn genom att planera dina matinköp. Se till att äta upp matrester, antingen som de är eller skapa en ny rätt av gårdagens middag. Enbart fantasin sätter gränser! Genom att minska ditt matsvinn sparar du inte bara på naturens resurser, du kan dessutom spara reda pengar. Livsmedelsverket beräknar att mat för mellan 3 000 och 6 000 kr slängs i varje hushåll under ett år. Pengar som man kan göra roligare saker för.

Det är trångt i många köksskåp, bland annat på grund av att vattenlåset tar plats. Därför får man vara klurig för att få plats med vettig sortering. Ett alternativ i ett vanligt standardskåp (80 cm brett) kan vara att försöka få plats med tre kärl i skåpet och ha ett utanför. Sådant upplägg bygger på att själva finsorteringen görs nere i soprummet. Testa dig fram hur man kan få in kärlen i skåpet. Prova att ställa ett av kärlen på andra hållet, så brukar det gå.

 1. Restavfall – i kärlet hamnar allt som INTE kan sorteras.
 2. Källsorteras – ett kärl för allt som ska källsorteras.
 3. Bruna påsen – för matrester, tepåsar, våta servetter med mera.
 4. Tidningar och returpapper är ofta skrymmande. Samla utanför skåpet.