fbpx

Sortera mera!

Vår strävan är att erbjuda våra hyresgäster full sortering för att minska mängden restavfall. Välsorterat avfall kan återanvändas och gör att mindre resurser och energi går åt till produktionen av nya saker – bra va? På vissa adresser är dock utrymmet för källsortering begränsat och då hänvisar vi till återvinningsstationen vid ICA Maxi alternativt NSR:s återvinningscentral.

Vissa saker ska alltid tas till återvinningscentral, så som julgranar, elskrot och möbler. Tänk på att sådant som är i bra skicka kan lämnas till återbruk och glädja någon annan!

Här hittar du information och tips kring källsortering. Längst ner kan du följa hur mycket material som sorteras i våra fastigheter, månad för månad.

Texten SORTERA MERA tillsammans med soptunna och olika avfall som ska sorteras.

Visste du att…

det går åt en bråkdel så mycket energi till att tillverka en läskburk av återvunnet material jämfört med att producera den från nytt material? Dessutom kan stål, aluminium och glas återvinnas hur många gånger som helst!

ENDAST förpackningar

Huvudregeln är att enbart förpackningar ska återvinnas. Därför hamnar exempelvis en diskborste av plast i restavfallet.

Värmeljus

Lossa vekhållaren från botten men lägg allt i metallkärlet ändå. Då kommer vekhållaren att sorteras ut som stål (med hjälp av en magnet) och koppen återvinns som aluminium.

Kuvert
Alla kuvert, oavsett fönster eller ej, läggs i restavfall. Det är limmet som ställer till besvär om det läggs någon annanstans.

Mjukplast eller metall?

Tvekar du på om det är en mjukplastförpackning eller metallförpackning (till exempel en chipspåse med metall-glansig insida)? Testa att knyckla ihop förpackningen till en liten boll. Vecklar den ut sig igen är det en mjukplastförpackning. Vecklar den inte ut sig igen är det en metallförpackning. Jämför detta med aluminiumfolie på rulle: Om du knycklar ihop det så stannar det ihoptryckt – och sorteras alltså som metall.

Kött-tråg i frigolit

Sorteras som mjukplast.

Tvekar du?
En förpackning ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet. Består den av mer plast än metall så är det alltså en plastförpackning.

Vad står på förpackningen?

Det står ofta tex: “Sorteras som pappersförpackning”. Bra om man är tveksam!

Tänk på miljön när du sköljer ur dina förpackningar. Använd sparsamt med kallvatten eller använd diskvattnet innan du släpper ut det. Låt torka och platta sedan till ordentligt.

Sorteringsguide färgkodad efter avfallstyp.

Behöver du mer hjälp med sorteringen?

Har du en smartphone? Suez har en gratis app som du kan ladda ner (både för iPhone och Android). Sök på KÄLLSORTERA.

Vill du veta mer? Kolla in länkarna nedan, där finns mycket matnyttig info:

https://nsr.se/avfall-och-miljo/kallsortering-och-atervinning/restavfall/

http://www.sopor.nu/

Många har trångt i köksskåpet. Här gäller det att vara klurig för att få plats med vettig sortering. Ett alternativ i ett vanligt standardskåp (80 cm brett) kan vara att försöka få plats med tre kärl i skåpet och ha ett utanför. Principen bygger på att själva finsorteringen görs nere i soprummet. Ibland får man testa sig fram hur man kan få in kärlen i skåpet, eftersom vattenlåset ofta tar plats. Testa att vända ett av kärlen på andra hållet, så brukar det gå.

 1. Restavfall – i kärlet hamnar allt som INTE kan sorteras.
 2. Källsorteras – ett kärl för allt som ska källsorteras.
 3. Bruna påsen – för matrester, tepåsar, våta servetter med mera.
 4. Tidningar och returpapper är ofta skrymmande. Samla utanför skåpet.

Titta, så duktiga ni är!

Här nedan presenteras varje månad hur mycket ni sorterat och hur mycket det motsvarar i besparade koldioxidutsläpp. För allt ni sorterar kan på något sätt återvinnas – antingen som material eller energi

KVARTAL 1KVARTAL 2JULI
TIDNINGAR/RETURPAPP12 775 kg11 457 kg3 485 kg
PAPPERSFÖRPACKNINGAR4 150 kg4 600 kg1 535 kg
FÄRGAT GLAS4 883 kg4 503 kg1 391 kg
OFÄRGAT GLAS3 839 kg4 590 kg1 738 kg
HÅRDPLAST1 918 kg1 545 kg785 kg
MJUKPLAST570 kg730 kg170 kg
METALLFÖRPACKNINGAR725 kg515 kg190 kg
TOTALT MÅNAD28 860 kg27 940 kg8 044 kg
KOLDIOXIDUTSLÄPP MÅNAD     14,2 ton14,4 ton4,7 ton