Värme och ventilation i din lägenhet

Värme och ventilation hänger tätt samman för att uppnå ett behagligt inomhusklimat. Läs mer här och få lite tips på vägen – innan du gör en felanmälan. Grundprincipen för en väl fungerande ventilation är att luften tillåts cirkulera i din lägenhet.  Se därför till att alla ventiler är öppna – annars kan dålig lukt uppstå.

Vardagsrum/Sovrum

Alla tilluftsventiler ska vara öppna så att det blir cirkulation på luften. Här tas ny frisk luft in. Ventilerna kan se olika ut – antingen har du springventil i fönstret eller en lite större ”låda” högt upp på väggen. Vid behov rengörs de med dammsugare och fuktig trasa.

Under extremt kalla dagar eller vid kraftig blåst kan man med fördel tillfälligt stänga friskluftsventilerna. Glöm inte öppna dem igen när vädret är bättre!

Kök/Badrum/Klädkammare

Här tas ”begagnad” luft ut. Håll ventilerna rena genom att dammsuga och torka dem med trasa, men ändra inte inställningarna. Spisfläktens filter kan rengöras genom att låta det ligga i varmt vatten med diskmedel i fem minuter. Skölj av och låt torka.

Upplever du att ventilationen i din lägenhet inte fungerar som den ska, trots att du rengjort och öppnat ventilerna, så kontakta vårt kontor för att göra en felanmälan.

Så får du behaglig värme

Vi levererar värme till din lägenhet så att inomhustemperaturen ska ligga mellan 20-22 grader vintertid. Regleringen sköts automatiskt beroende på temperaturen utomhus. Om du har över 20-22 grader hemma så kan elementen kännas kalla eftersom termostaten då stryper värmen. Sjunker temperaturen i lägenheten kommer de att bli varma igen.

Det viktigaste för en behaglig värme hemma är att luften tillåts cirkulera. Stora möbler framför element eller tunga gardiner hindrar värmen att cirkulera ut i rummet. Det gör också att termostaten ”luras” att tro att det är varmt i rummet – och då stryps värmetillförseln till elementen.

Vad gör jag om jag fryser?

Detta kan du göra själv:

  •  Kontrollera att termostater och vred på dina element är helt öppna.
  •  Låt luften cirkulera i lägenheten. Ställ inga möbler framför elementen. Rengör och öppna ventiler.
  • Mät temperaturen med en pålitlig termometer. Lägg termometern mitt i rummet, till exempel på ett bord, för att se vilket temperatur du har i rummet

Med till exempel en soffa framför fönstret eller tunga gardiner som hänger för elementet kommer inte värmen att cirkulera – det blir kallt i rummet.

Tunga eller långa gardiner gör att termostaten ”tror” att det är varmt i lägenheten. Termostaten stryper då värmetillförseln.

Att möblera med en soffa framför fönstret kan också kännas obehagligt vintertid, då fönstret är kallt.

Genom att möblera rätt så tillåts luften att cirkulera i lägenheten – och värmen utnyttjas effektivt.

Termostaten sitter också fritt, så att den reglerar efter rumstemperaturen.